Je eigen stijl ontwikkelen

Ken jij je eigen stijl op je duimpje? Nee?

Snel aan de slag dan! Wanneer je je eigen stijl duidelijk voor ogen hebt voorkom je heel wat miskopen! Heb je minder kleding nodig en ontstaan leuke sets vanzelf. En je zult merken dat je er meer lol in krijgt.

Kleding wordt pas leuk als het authentiek is en écht bij je past. Wanneer het niet alleen mooi bij je uiterlijk staat, maar er ook een klik is met je persoonlijkheid. Een eigen stijl verzin je niet, die ontstaat in de loop der jaren. Het is een mengelmoes van je smaak en je uiterlijk, de cultuur waarin je bent opgegroeid, je levensstijl en leeftijd. En niet vergeten; de mode.

Bekijk eens of je jouw stijl in drie woorden kunt omschrijven. Vaak zitten er tegenstrijdigheden in zoals vrouwelijk en stoer. Dit is prima. Dat betekent dat je op zoek bent naar balans. Wanneer je gaat winkelen kun je erop letten dat je nieuwe aanschaf aan minimaal twee van jouw persoonlijke stijlomschrijvingen voldoet. Een oversized zwart jack is niet handig als je stijl vrouwelijk, creatief en kleurrijk is. Ga in plaats hiervan op zoek naar een jack in een kleurtje of met een getailleerde pasvorm.

Om je stijl te ontdekken kun je ook je eigen kast in duiken. Maak een selectie van je vijf favoriete kledingstukken. Hang ze op een rekje met je nummer 1 vooraan. Wat valt je op? Kun je duidelijke overeenkomsten ontdekken tussen de vijf kledingstukken of zie je vooral tegenstellingen? Maak hier een kort lijstje van en ontdek de rode draad.

Een ‘signature style’ wil niet zeggen dat je eraan vast zit. Welnee, deze groeit met jou mee. Elke levensfase nodigt je uit om je stijl weer eens onder de loep te nemen. Je favoriete kleding zal een warm plekje in je hart houden. Maar er vallen ook dingen af en er komen kledingstukken bij. Je komt in een andere levensfase terecht, ontwikkelt nieuwe interesses of verandert misschien van baan. Je uiterlijk en je figuur zullen ook veranderen.

Jezelf telkens weer opnieuw uitvinden

Kun je niet kiezen of hangt er van alles in je kast? Dat begrijp ik heel goed; er is zo veel leuks en elke dag hetzelfde gaat ook vervelen. Toch is het fijn om hier lijn in aan te brengen. Zo loop je niet vast met kleding die je heel leuk vindt, maar uiteindelijk niet zo goed kunt combineren. Als iets ongedragen in de kast blijft hangen, is daar vaak een goede reden voor.

De meeste vrouwen hebben niet één stijl, maar een mix van stijlen. Je stijl is niet alléén maar vrouwelijk, stoer of super trendy. Het gaat vooral om de details. Zet tien vrouwen met een stoere stijl op een rij en je zult zien dat er overeenkomsten zijn maar juist ook verschillen. Dat is de laatste jaren alleen maar sterker geworden. Je kunt van alles door elkaar dragen en mixen. Bewust of onbewust word je beïnvloed door de mode. Kleding die je voorheen niet mooi vond, kun je later met veel plezier dragen.

Merel heeft een stijl waarbij vrouwelijk gemixt wordt met mannelijke elementen zoals pakken of jumpsuits. Gemaakt van mooie stoffen en met een goede pasvormen. Ze houdt van beige afgewisseld met een knalkleur en niet te veel poespas. Classics hebben haar voorkeur.

Maar let op: zorg voor een goede verhouding tussen basics en eye-catchers. Want zonder goede balans kun je niet zo snel en eenvoudig sets maken. In mijn laatste boek: ‘Mooi met Kleding’ heb ik hier een heel hoofdstuk aan gewijd. Al mijn boeken zijn verkrijgbaar in de webshop van histyle.nl, bol.com en andere boekenwinkels maar uiteraard ook te leen in de bibliotheek.

Op de website stylingonline.nl kun je een gratis stijltestje doen. Wellicht helpt je dat bij je zoektocht.

Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder in het contactformulier. Of bezoek meteen onze website: histyle.nl

Hartelijke groet,

Contact opnemen

Stuur een berichtje, of vraag naar data en tarieven.

Lees ook mijn andere blogs