Het Wintertype

Bij geen enkel kleurtype is er zoveel diversiteit als bij het wintertype. Wintertypes hebben vaak donker tot medium kleur haar en wanneer ze grijs worden krijgt het haar vaak een zilveren gloed. De ogen van het wintertype kunnen helder blauw zijn, diep donkerbruin tot lichtbruin maar ook groen of groengrijs. De huidskleur is koel maar kan net zo goed aan de warme kant zijn. Is het laatste het geval dan zie je dat warme kleuren zoals oranje, beige en veel bruintinten de huid een gelige gloed geven. Dit staat minder fris en krachtig. Een op het oog lijkende warme huidskleur is dus niet altijd een winterkleurtype!

Onder de wintertypes vallen ook personen met een Aziatische afkomst, mensen uit Zuid-Amerika zoals uit Colombia of Peru, personen met een zwarte huid zoals uit zuidelijk Afrika en mannen en vrouwen van Perzische afkomst. Een behoorlijk mix dus.

De linker dame is een warm kleurtype, de rechter is een wintertype met veel contrast.

Het wintertype: de mate van contrast

Wat belangrijk is bij het wintertype is de mate van contrast. Dit is te herkennen aan de diepte van de huids versus de kleur van de oog-, haar- en de wenkbrauwen. Als je veel contrast hebt kun je dit terug laten komen in de kleuren van je kleding. Denk aan een donkere basiskleur zoals zwart of donkerblauw gecombineerd met felle kleuren zoals funchsia, felrood, kersenrood, Koningsblauw of biljartgroen. Opvallende prints kunnen ook mooi staan maar hierbij is je figuur, je lengte en persoonlijkheid ook van belang.

Voor een goed kleuradvies is het belangrijk om met een uitgebreide collectie kleurdoeken te analyseren. Dit houdt in dat je voor de spiegel zit (liefst met goed daglicht) en dat we dan kleur voor kleur gaan vergelijken. Wat valt op? Waarin vallen oneffenheden zoals wallen, vlekjes en lijntjes minder op? In welke kleuren straal je meer en worden je mooie bruine ogen, je stralende lach of mooie haar meer tot z’n recht? Maar ook: in welke kleuren lijk je een boller of slanker gezicht te hebben. Dit is de kracht van kleur! Ik vind het na al die jaren – ik werk al 30 jaar met kleur- nog steeds magisch. Wat kan kleur toch veel voor je doen of juist niet als je de “verkeerde” kleuren kiest.

Kleuren van het wintertype

Naast de donkere heldere kleuren zoals Koningsblauw, felrood en paars heeft het winterkleuren de basiskleuren zwart, spierwit, donkerblauw en antracitiet in het pallet. Dat wil niet zeggen dat grote contrasten zoals zwart-wit-fuchsia bij elk wintertype mooi staan. Dit is het geval bij de zognaamde high-contrast wintertypes. Maar er zijn ook veel wintertypes waarbij het wat minder fel mag of het contrast beter wat teruggebracht kan worden. Denk aan donkerblauw in plaats van zwart, frambozenroze in plaats van fuchsia of zachtere combinaties zoals licht roze of lichtblauw gecombineerd met zwart, donkerblauw of antraciet.

Bij het wintertype staan de koele kleuren het mooist. De grijstint is echter te licht; donkerblauw staat mooier en krachtiger.

Mooie kleuren voor een wintertype

  • Zwart, wit en grijs
  • Donkerblauw met lichtroze, lichtblauw en kersenrood
  • Felle kleuren zoals biljartgroen, felrood en fuchsia
  • Spierwit kan heel fris staan zeker gecombineerd met een felle kleur
  • Zilver staat vaak mooier, hoewel er goud bij donkere kleurtypes ook niet slecht staat

Kleurenanalyse voor elke huidskleur

Elk kleurtype is weer anders. Dat maakt het geven en ondergaan van een kleurenanalyse zo boeiend. Dames en heren uit Azië hebben vaak minder contrast: zwart staat prima maar grote contrasten zoals wit-zwart-fuchsia staat vaak te hard. Ik schuif dan vaak een kleurtype op waardoor de kleuren net wat minder hard staan zoals het Koel Heldere of Koel Gedempte kleurtype. Maar dit valt ook samen met de persoonlijkheid: uitbundige types kunnen vaak net wat meer kleur hebben.

Daarnaast zijn er ook gecombineerde kleurtypes zoals: Winter-Herfst. Deze types kunnen naast de winterkleuren ook enkele warme kleuren dragen zoals warm donkerblauw, legergroen en tomatenrood. Bij het type Herfst-Winter is het net weer andersom. Hierbij staan vooral herfstinten mooi met enkele winterkleuren zoals donkerblauw, antraciet, roségoud en ook zilver en goud.

Het onderzoeken van jouw kleurtype is enorm de moeite waard. Ik werk met 14 kleurtypes en heb mij ook gespecialiseerd in de donkere huid. Van oorsprong is de kleurentheorie gefocust geweest op de Europese cultuur en dat is jammer. Bij de zwarte huid is er nog meer diversiteit te vinden! En super leuk voor mij als kleurstylist om dit voor je uit te zoeken. Juist de nuances maken het voor jou herkenbaar en compleet.

Na een kleurenanalyse ontvang je een praktische kleurenkaart met hierin je mooiste kleuren. Deze kleuren kun je gebruiken als je winkelt. Een handige tool voor het kopen van kleding, accessoires, schoenen en make-up. De persoonlijke kleurkaart past gemakkelijk in je tas of hoesje van je telefoon.

14 verschillende kleurtypes

Hi Style Academy werkt met 14 verschillende kleurtypes. De basis kleurtypes: lente, zomer, winter en herfst vormen de basis. Daarnaast zijn er tal van aanvullingen Naast de basis kleurtypes: lente, zomer, winter en herfst zijn er tal tussentypes en nuanceringen. Zo kan het voorkomen dat je zowel geen Wintertype bent maar Koel Helder of Koel Gemempt. Of dat je naast de koele winterkleuren ook een paar herfstkleuren kunt hebben. bent maar er tussenzit. Dit noem ik het Donkere kleurtype of Winter-Herfst. Dit levert spannende kleurcombinaties op zoals een donkerblauw of zwart colbertje met een legergroene broek. Of verrassende combinaties zoals pink gecombineerd met bordeauxrood en koraal.

Wil je meer weten? Neem dan ons een kijkje in één van mijn boeken Kleding Genoeg Vrouwen, Mooi met Kleding & Stijlfactor5. De boeken zijn te koop bij Bol.com of in de webshop van www.histyle.nl. Of bekijk de video’s op YouTube Hi Style Academy.

Hartelijke groet,
Merel van ’t Wout
Stylist, opleider en auteur
Hi Style Academy

Wil je zelf een kleurenanalyse ondergaan of een opleiding tot kleurstylist volgen? Vul dan onderstaand aanmeldformulier in voor data en meer informatie.

Het Lentetype
Het Zomertype
Het Herfsttype
Het Wintertype

Contact opnemen

Stuur een berichtje, of vraag naar data en tarieven.