Heb jij zin om op te vallen? Dat doe je in de kleur rood zeker. Wil je graag rode kleding dragen maar weet je niet precies welke tint je moet kiezen? Bij rood is de tint heel belangrijk en dus is het goed om eerst te weten wat je kleurtype is zodat je de juiste tinten rood draagt.

De kleur rood

Rood is een krachtige en tegelijkertijd klassieke kleur. Het is misschien geen kleur voor elke dag. Hoewel, als jij zin hebt om elke dag rode kleding te dragen, doe het vooral! Rood is een kleur waar je in opvalt omdat het de langste frequentie (golflengte)
heeft. Een kleur die opvalt en blijft lang hangen. Rood wordt niet voor niets gebruikt om gevaar aan te geven: van verkeersborden tot stoplichten.

Met klassiek bedoel ik dat rode items niet snel uit de mode gaan. Heb je geïnvesteerd in een rode jas dan zul je hier jarenlang mee kunnen doen zonder dat het snel gedateerd is. Je hoeft niet meteen een compleet rode set aan te trekken, een toefje in deze tint is al spannend genoeg. Denk aan een rode lipstick, handschoenen of sjaal om outfit van een beetje pit te voorzien. Qua styling is het juist wel leuk om een hele outfit in rood te kiezen: een rood jurkje en je bent meteen klaar. Hier hoef je niets meer bij te verzinnen.

Warme en koele tinten rood

Bij het kiezen van een tint rood is het belangrijks om te kijken of de kleur warm of koel is. Een warme rood heeft een gele ondertoon wat neerkomt dat er meer geel in verwerkt is. Voorbeelden van een warme roodtinten zijn koraalrood, oranjerood, tomatenrood en warm bordeauxrood. In een koele roodtint zit een blauwe ondertoon dat wil zeggen dat er blauw in is gemengd zoals bij kersenrood of rodekoolrood.

Rode kleding voor de verschillende kleurtypes

Ben je zelf een warm kleurtype dan zullen koele roodtinten flets staan. Oneffenheden zoals puistjes of blauwe adertjes in het gezicht vallen ook meer op. Ben je een koel kleurtype dan merk je dat een warm rode tint het gelige in je huid en haar naar bovenbrengt. Grijs haar lijkt hierdoor een grauwe gloed te krijgen en je huid ziet er vermoeider uit.

Leer je kleurtype tijdens een kleurenanalyse

Tijdens een kleuradvies wordt er gekeken naar je huid, je haar en oogkleur om te zien of je een warm of koel kleurtype bent. Verder wordt er onderzocht of heldere of gedempte kleuren mooi staan, lichte of donkere kleuren en in welke combinatie. Iedere man en vrouw heeft topkleuren. Die ga ik met veel plezier en meer dan 100 kleurensjaals voor jou uitzoeken.

De Hi Style Academy werkt met 14 kleurtypes. Naast de bekende basistypes, gebaseerd op de vier seizoenen, zijn er tal van nuances en combinaties. Hierdoor is het kleuradvies altijd persoonlijk en speciaal voor jou. Het gaat niet alleen om de kleuren die je bij je draagt, ook je uitstraling en persoonlijkheid spelen hierbij een rol. Zo maak ik het weleens mee dat zelfs identiek ogende eeneiige tweelingen beiden net even andere kleuren mooi staan.

De kleur rood voor de 4 basis kleurtypes.

Ben je een zomertype dan is watermeloen rood of kersenrood mooi voor je. Wintertypes kunnen ook goed de koele tinten hebben maar dan lekker helder en fel, denk aan signaalrood en fel kersenrood . Ook diepe roodtinten zoals rodekool en koel bordeauxrood staan erg mooi bij het wintertype.

Bij het lentetype staan lichte en warme roodtinten het mooist zoals koraalrood of oranjerood. Het herfsttype is weer prachtig in
tomatenrood, bruinrood, steenrood of purperrood.

Wanneer draag je rode kleding?

Soms hoor ik weleens dat je als je wilt opvallen of een presentatie hebt, je vooral rood aan moet aan trekken om zelfverzekerd over te komen. Dat kan maar zeker niet altijd. Het hangt er vanaf hoe jij je op dat moment voelt, je toehoorders en je boodschap. Trek geen rood aan tijdens een ruzieachtige omgeving of als je zacht en toegankelijk wilt overkomen. Of combineer rood bijvoorbeeld met roze, steenrood en bordeauxrood. De zogenaamde ton-sur-ton-combinaties.

Ik hoop dat je weer wat wijzer bent geworden en zo kleding koopt die je met heel veel plezier draagt. Lees ook meer over de verschillende tinten blauw en wit. Bekijk ook de video over de kleur rood: Welke rode kleding staat jou het mooist?

Welk kleurtype ben jij? Er zijn wel 14 verschillende kleurtypes.


In deze pagina heb ik alleen gesproken over de 4 basis kleurtypes: winter, zomer, herfst en winter. Maar ik werk inmiddels met 14 verschillende kleurtypes. Waarvan ik er een groot aantal zelf ontwikkeld heb in de afgelopen 30 jaar. Dit maakt het advies zoveel boeiender en meer passend. Zo is er bijvoorbeeld een donker herfsttype dat meer groen en diepere kleuren kan hebben. Een groot verschil met het standaard herfsttype. Of een winter-herfsttype dat vooral veel winterkleuren heeft maar ook een aantal herfsttinten met tomatenrood, koraal en turkoois. Deze kleuren combineren geweldig en maken staan ook geweldig bij dit kleurtype. Wil je weten wat jouw kleurtype is? Boek een kleurenanalyse en laten we het samen gaan ontdekken.