Het Herfsttype

Onder het herfsttype worden vooral dames en heren met rode haren en groene ogen geschaard. Maar het herfsttype kent veel meer variaties. Herfstypes kunnen bruin, rood of camelkleurig haar hebben met groene, bruine of zelfs okergele ogen. In het haar kan een gouden gloed liggen maar dat hoeft niet, het kan ook een matte kleur hebben. Een belangrijk onderscheid tussen de verschillende herfsttypes zijn personen met een duidelijk gele huidskleur en mensen met een meer roze huid, ook wel ondertoon genoemd. Het laatste type heeft vaak sproetjes en kan vrij donker haar hebben vandaar dat ik dit type graag het Donkere Herfsttype noem.

Het Herfsttype is zeldzaam

Herfsttypes komen wereldwijd percentagegewijs het minste van alle kleurtypes voor. In Schotland daarentegen zijn er veel herfsttypes te vinden denk aan mannen met een rossige baard en groene of bruine ogen. Tijdens een kleurenanalyse wordt duidelijk welke kleuren jou het mooiste staan en wat jouw topkleuren zijn. Bij de een staan felle kleuren mooier bij de ander zachte combinaties zoals mosgroen, steenrood en rosé. Goud is ook een leuke “kleur” om in je kleding te verwerken. Denk aan een feestjurk of een stof waarbij er subtiel gouden draden zijn geweven. Goud kan ook in de make-up worden verwerkt. Dit staat doorgaans chique en feestelijk.

Traditioneel Herfsttype

Als je een traditioneel herfsttype bent met een duidelijk gele ondertoon is het belangrijk om niet alleen beiges en bruintinten te dragen. Hiermee creëer je teveel eenheid waardoor het saai kan worden. Anderzijds staan combinaties van alleen maar donkere kleuren bij elkaar een beetje dof, denk aan een outfit met bruin, bordeaux en jagersgroen. Daar knappen weinig mensen van op. Het staat vaak frisser en vrolijker als er ook een lichte of een felle kleur bij wordt gecombineerd. Of speel met verschillende texturen en prints zoals een glanzende zijde en een matte wol.

Voor een goed kleuradvies is het belangrijk om met een uitgebreide collectie kleurdoeken te analyseren. Dit houdt in dat je voor de spiegel zit (liefst met goed daglicht) en dat we dan kleur voor kleur gaan vergelijken. Wat valt op? Waarin vallen oneffenheden zoals wallen, vlekjes en lijntjes minder op? In welke kleuren straal je meer en worden je mooie bruine ogen, je stralende lach of mooie haar meer tot z’n recht? Maar ook: in welke kleuren lijk je een boller of slanker gezicht te hebben. Dit is de kracht van kleur! Ik vind het na al die jaren – ik werk al 30 jaar met kleur- nog steeds magisch. Wat kan kleur toch veel voor je doen of juist niet als je de “verkeerde” kleuren kiest.

Kleuren van het herfsttype

De belangrijkste basiskleuren voor het herfsttype zijn bruin en groen. Deze staan dan ook prachtig. Het herfsttype heeft natuurlijk veel meer kleuren met ook felle tinten zoals tomatenrood, (donker) turkoois, donker oranje en geel. Maar ook rustige kleuren zoals crèmewit, rosé, brons en bordeauxrood of petrolblauw.

Bruin en groen zijn mooie basiskleuren voor het herfsttype.

Mooie kleuren voor een herfsttype

  • Bruin en groen
  • Rood, donker oranje, warm bordeauxrood
  • Petrollbauw en turkoois
  • Crèmewit en aardekleuren
  • Veel verschillende tinten goud waaronder brons en rosé

Hi Style Academy werkt met 14 verschillende kleurtypes. De basis kleurtypes: lente, zomer, winter en herfst vormen de basis. Daarnaast zijn er tal van aanvullingen, tussentypes en nuanceringen. Hierdoor is het altijd een persoonlijk en up-to-data kleuradvies.

Elk kleurtype is weer anders. Dat maakt het geven en ondergaan van een kleurenanalyse zo boeiend. Naast het herfsttype, onderscheid ik ook een Donker Herfsttype, een Donker type dat vooral winterkleuren kan hebben met enkele herfstkleuren en een Winter-Herfsttype waarbij naast de winterkleuren ook felle herfstkleuren mooi staan. Een kleurenanalyse mag nooit een standaard verhaal worden: het draait om de nuances en het is belangrijk dat je zelf de verschillen kunt zien. Ik analyseer met meer dan 100 kleurdoeken – zowel glanzend als mat – en ik maak als je dat wilt foto’s van je topkleuren en je minder mooie kleuren. Zo kun je ook na je analyse goed zien welke kleuren jou het mooiste staan. En ook in welke combinatie.

Het herfsttype heeft ook felle kleuren zoals terra, tomatenrood of turkoois.
Na een kleurenanalyse ontvang je een praktische kleurenkaart met hierin je mooiste kleuren. Deze kleuren kun je gebruiken als je winkelt. Een handige tool voor het kopen van kleding, accessoires, schoenen en make-up. De persoonlijke kleurkaart past gemakkelijk in je tas of hoesje van je telefoon.

Wil je meer weten? Neem dan ons een kijkje in één van mijn boeken Kleding Genoeg Vrouwen, Mooi met Kleding & Stijlfactor5. De boeken zijn te koop bij Bol.com of in de webshop van www.histyle.nl. Of bekijk de video’s op YouTube Hi Style Academy.

Hartelijke groet,
Merel van ’t Wout
Stylist, opleider en auteur
Hi Style Academy

Wil je zelf een kleurenanalyse ondergaan of een opleiding tot kleurstylist volgen? Vul dan onderstaand aanmeldformulier in voor data en meer informatie.

Mevrouw met blond haar "zomertype" met kleurdoeken

Contact opnemen

Stuur een berichtje, of vraag naar data en tarieven.