Het Lentetype

Lentetypes zijn vaak blonde personen met een lichte huid. Het haar hoeft niet altijd lichtblond te zijn, het kan ook honingblond zijn of middenblond en soms als ze ouder worden peper-en-zout-kleurig. Vaak schijnt er een gouden gloed overheen die overigens niet altijd meteen zichtbaar is. Als een lentetype grijs wordt, dan is dit meestal niet zilvergrijs meer een beetje beigegrijs of matgrijs.
Lentetypes komen in Nederland en zeker in Scandinavië best veel voor. Lentetypes herken je vooral aan de warmte in de huid: een licht perzikkleurige blos of soms sproetjes. Een lentetype kan snel een rode huid krijgen als ze zich inspannen of nerveus zijn.


Het komt helaas weleens voor dat een lentetype als zomertype wordt geanalyseerd. Er zijn namelijk best veel overeenkomsten tussen het lente- en het zomertype. Lila en veel blauwtinten staan beiden mooi. Het grote verschil zit vooral in de rood-, roze en beigetinten. Deze zomerkleuren staan bij het lentetype ouwelijk en flets.
Op deze foto is de dame links een zomertype, in het midden een lentetype net als dat ik (rechts) zelf ben. Voor de leek lijkt het allemaal op elkaar maar de praktijk is anders.

Screenshot

Een goed kleuradvies

Voor een goed kleuradvies is het belangrijk om met een uitgebreide collectie kleurdoeken te analyseren. Dit houdt in dat iemand voor de spiegel zit (liefst met goed daglicht) en dat we dan kleur voor kleur gaan vergelijken. Vervolgens gaan er dingen duidelijk worden. Bij welke kleuren vallen oneffenheden zoals wallen, vlekjes en lijntjes minder op? In welke kleuren straal je meer en komen je mooie blauwe ogen, je stralende lach of mooie haar meer tot z’n recht? Maar ook: in welke kleuren lijk je een boller of slanker gezicht te hebben. Dit is de kracht van kleur! Ik vind het na al die jaren – ik werk al 30 jaar met kleur- nog steeds magisch. Wat kan kleur toch veel voor je doen. Of juist niet als je de “verkeerde” kleuren kiest.

Kleuren van het lentetype

Naast lichte heldere kleuren zoals warm jeansblauw, turkoois, lila of oranjerood staan ook veel ‘naturel’ kleuren mooi. Denk hierbij aan beige, camel, legergroen en licht bruin. Maar let op: beige kan ook flets staan. Dit kun je voorkomen door een verschillende tint beige te kiezen (dit wordt tijdens de kleurenanalyse uitgelegd) of door te combineren met een andere kleur zoals rood, koraal of jeansblauw.

Mooie lentekleuren:

  • Crèmewit en goud
  • Camel en lichtbruin
  • Jeansblauw, fel blauw en fris licht lichtblauw
  • Warm licht roze, koraal en helder rood
  • Warme middenkleuren zoals lila, slagroen en turkoois

Elk kleurtype is weer anders. Dat maakt het geven en ondergaan van een kleurenanalyse zo boeiend. Mijn zus is bijvoorbeeld ook een lenteype maar bij haar staan de warme blauwtinten en rood mooier en bij mij weer crèmewit, beige en koraal. De combinatie van kleuren speelt ook mee; het gaat er niet alleen om welke kleur je kiest maar ook hoe je deze combineet. Bij de ene persoon staan prints weer leuk, bij de andere effen kleuren of combinaties van twee, maximaal drie kleuren. Dit wordt allemaal duidelijk tijdens een kleurenanalyse .

Accesoires voor een lentetype

Uiteraard mogen de kleuren van je accessoires, sieraden, make-up en haarkleuren niet ontbreken. Hier wordt tijdens een kleuradvies ook aandacht aangeschonken. Bij een lentetype staat koelblond of zilvergrijs haar vaak niet mooi, het maakt flets en grauw. Goud staat mooier dan zilver en qua make-upkleuren kun je vooral de warme tinten opzoeken die niet al te donker zijn.

Bij het lentetype staan donkere kleuren zoals zwart of rodekool vaak niet mooi, maar ook geen fletse koele kleuren zoals oudroze. Koraal is echt een topper voor het lentetype.
Na een kleurenanalyse ontvang je een praktische kleurenkaart met hierin je mooiste kleuren. Deze kleuren kun je gebruiken wanneer je gaat winkelen. Het is een handige tool voor het kopen van kleding, accessoires, schoenen en make-up en voorkomt miskopen. De persoonlijke kleurkaart past gemakkelijk in je tas of in het hoesje van je telefoon.

Screenshot

14 kleurtypes

Hi Style Academy werkt met 14 verschillende kleurtypes. De kleurtypes lente, zomer, winter en herfst vormen de basis. Naast deze basis kleurtypes zijn er tal tussentypes en nuanceringen. Zo kan het voorkomen dat je zowel geen Lente- als Zomertype bent maar er tussenzit. Dit noem ik het Lichte kleurtype waarbij bepaalde kleuren van het zomertype en lentetype mooi staan. Of dat je een hele warme lente bent waarbij de lichte kleuren een beetje kinderlijk staan. Ook kan het zijn dat jij vooral de donkere, heldere lentekleuren goed kunt hebben.

Je leest het al: een kleuradvies mag nooit een standaard verhaal zijn!

Wil je meer weten? Neem dan ons een kijkje in één van mijn boeken Kleding Genoeg Vrouwen, Mooi met Kleding & Stijlfactor5. De boeken zijn te koop bij Bol.com of in de webshop van www.histyle.nl. Of bekijk de video’s op YouTube Hi Style Academy.

Hartelijke groet,
Merel van ’t Wout
Stylist, opleider en auteur
Hi Style Academy

Wil je zelf een kleurenanalyse ondergaan of een opleiding tot kleurstylist volgen? Vul dan onderstaand aanmeldformulier in voor data en meer informatie.

Mevrouw met blond haar "zomertype" met kleurdoeken

Contact opnemen

Stuur een berichtje, of vraag naar data en tarieven.