Welke kleuren staan jou het mooist en hoe draag je ze? In deze pagina leg ik meer uit over de kleur wit. Iedereen heeft wel iets van witte kleding in de kast hangen. Een wit shirtje, ondergoed of een zomerse blouse. Maar welke wit kies je? Spierwit, roomwit of ivoor? Dat hangt af van je kleurtype.

De kleur wit

Eerst iets technisch: zuiver wit bestaat uit alle kleuren uit het zichtbare gedeelte van het kleurenspectrum, het heeft geen tint en mag daarom officieel geen kleur genoemd worden maar een nuance. Wit is eigenlijk de afwezigheid van kleur.

We onderscheiden 4 verschillende wittinten:

  • Spierwit
  • Offwhite
  • Crème wit
  • Ivoorwit

Hoewel de verschillen tussen deze tinten niet heel groot zijn, hebben ze wel een heel ander effect.

Witte kleding bij koele kleurtypes

Kleding in de tinten spierwit en offwhite zijn geschikt voor de koele heldere kleurtypes: zomer en winter. De tinten crème wit en ivoorwit staan weer mooier bij de warme kleurtypes: lente en herfst.

Offwhite is net wat zachter en staat mooi bij gedempte, lichte, koele kleurtypes ook wel zomertypes genoemd. Spierwit staat bij hen net te hard en offwhite combineert ook mooier bij pasteltinten of minder donkere kleuren. De stof bepaald hierbij ook de uitstraling: een matte stof zoals katoen of pique lijkt al snel wat minder fel.

Witte kleding bij warme kleurtypes

Crème wit is een hele mooie, zachte kleur. Crème witte kleding staat mooi bij een licht warm kleurtype ofwel het
lentetype. Ivoorwit is nog weer geliger en kan mooi bij het herfsttype staan, ofwel een donker warm type. Maar crème wit kan ook heel mooi bij dit type staan.

Het nadeel van crème wit is dat het na een paar keer wassen alsnog koel wit wordt. Als dit het geval is dan kun je kledingstuk verven in een emmer of in de wasmachine. Ik heb hier goede ervaringen mee al moet je er wel op letten dat je je wasmachine niet vergeet na het kleuren goed te spoelen.

Hoe combineer je witte kleding?

Hoe combineer je wit en waarom komt dit zo nauw? Het is belangrijk om te weten welk kleurtype je bent en welke kleuren hier bij passen. Zo zie je er als warm kleurtype vaak fletser uitziet in spierwit. En misschien is dit je nooit eerder opgevallen maar warme kleurtypes hebben vaak iets geligere tanden. En draag je dan een spierwitte blouse, dan lijken je tanden dan minder fris.

Ook combineert de kleur wit die past bij jouw kleurtype veel mooier bij de andere kleuren van jouw kleurtype. Crème wit staat bijvoorbeeld mooier bij bruin of warm blauw. Spierwit staat juist weer fris bij zwart, fuchsia of koningsblauw: de kleuren
van het wintertype.

Wit is een heerlijke “kleur” voor een frisse outfit of om mee te anti-stylen. Denk aan een frisse witte blouse gecombineerd bij een verwassen jeans. Wit heeft de fijne eigenschap om andere kleuren te laten stralen. Bij wit gecombineerd lijkt een andere kleur nog stralender. Je zet hierbij oranje, rood of blauw dus in het zonnetje. Een combi die het mijns inziens niet altijd goed doet is wit met zwart. Hoewel dit spannende prints op kan leveren, is een witte blouse met een zwart pak soms een beetje saai. En het lijkt al snel of je in de bediening werkt. Wit en zwart hebben het grootste contrast zodat het vrij snel hard staat.

Zelf vind ik crème wit mooi om mijn bruine tas, rosé gouden schoenen of een rieten hoedje of mand mee te combineren. Het geeft meteen een zomers effect!

Het Psychologische effect van wit

In wit kom je fris en fruitig over. Het is een kleur waarin je goed kunt nadenken en zakelijk overkomt. Wil je juist wat toegankelijker overkomen dan kun je beter een andere tint kiezen. In witte kleding lijk je soms wat kil. Ik hoop dat je weer wat wijzer bent geworden en zo kleding koopt die je met heel veel plezier draagt. Lees ook meer over de verschillende tinten rood en blauw.

Welk kleurtype ben jij? Er zijn wel 14 verschillende kleurtypes.

In deze pagina heb ik alleen gesproken over de 4 basis kleurtypes: winter, zomer, herfst en winter. Maar ik werk inmiddels met 14 verschillende kleurtypes. Waarvan ik er een groot aantal zelf ontwikkeld heb in de afgelopen 30 jaar. Dit maakt het advies zoveel boeiender en meer passend. Zo is er bijvoorbeeld een donker herfsttype dat meer groen en diepere kleuren kan hebben. Een groot verschil met het standaard herfsttype. Of een winter-herfsttype dat vooral veel winterkleuren heeft maar ook een aantal herfsttinten met tomatenrood, koraal en turkoois. Deze kleuren combineren geweldig en maken staan ook geweldig bij dit kleurtype. Wil je weten wat jouw kleurtype is? Boek een kleurenanalyse en laten we het samen gaan ontdekken.