
De psychologische effecten van kleur: wat jouw kleurkeuze over je zegt
Kleur speelt een grote rol in ons dagelijks leven. Het beïnvloedt je stemming, uitstraling en zelfs hoe anderen je zien. Maar wist je dat kleurvoorkeuren niet alleen persoonlijk, maar ook cultureel bepaald zijn? In deze blog ontdek je de impact van kleur, kleurpsychologie, hoe het je energie kan geven en waarom bepaalde kleuren je meer aanspreken dan andere.
Kleur: meer dan mode
Word jij vaak naar een bepaalde kleur toegetrokken? Dat kan want kleur heeft invloed op je gemoed en je gemoed. Elke kleur roept een ander gevoel op. De ene kleur zal je blij maken, een rustig gevoel geven of je juist oppeppen. Uiteraard worden we naast persoonlijke ervaringen ook bewust of onbewust beïnvloed door mode, cultuur en sociale media.
Vandaar dat we niet altijd even objectief zijn als het om de kleuren gaat die ons het mooiste staan of werkelijk iets voor ons doen. Zwart heeft de naam chique en hip te zijn, roze is voor tuttebellen, grijs voor grijze muisjes en goud zou kitsch zijn. Deze aannames blijken zeker niet altijd waar te zijn. Het is maar hoe en bij wie.
Kleur als energiebron
Kleur is energie. Elke tint heeft een unieke vibratie die je op een bepaalde dag prettig kunt vinden, of juist niet. Je zult zelf ook hebben ervaren dat je op een bepaalde dag graag een specifieke kleur draagt en dat je er op een ander moment niet aan moet denken.
Neem bijvoorbeeld rood. Het is een krachtige kleur die je laat opvallen en energie geeft. Maar als je een dagje wilt ontspannen op de bank? Dan kies je waarschijnlijk eerder voor groen, bruin of grijs mits die kleuren bij je passen en je er goed in voelt.

Kleur is persoonlijk
Veel jonge meisjes zijn dol op roze, maar naarmate ze ouder worden, verdwijnt die voorkeur vaak. Roze wordt geassocieerd met zachtheid en vrouwelijkheid, iets waar je in je tienerjaren misschien minder naar op zoek bent.
Je favoriete kleuren zijn niet permanent, het zijn kleuren die je op dat moment blij maken of steunen. Verlang je naar rust? Dan voel je je misschien aangetrokken tot aardse tinten zoals bruin of groen. Houd je van energie en vrolijkheid? Dan kunnen geel, oranje en rood je aanspreken, kleuren die vaker geliefd zijn bij extraverte types. Donkerblauw daarentegen straalt betrouwbaarheid en zekerheid uit, vandaar dat je deze kleur vaak terugziet bij politie-uniformen en zakelijke outfits.
Je anti-kleur ontdekken
Vooral de kleur die je niet mooi vind, is interessant. Tijdens het geven van kleuradvies komt vaak de kleur geel naar voren als minst populaire kleur. Geel staat ook niet iedereen even goed, zeker niet rond het gezicht. Toch is geel de kleur van de zon—symbool voor vrolijkheid en inspiratie.
Welke kleur vind je onaantrekkelijk of lelijk? Wat valt op? Ik houd bijvoorbeeld niet van okergeel of andere “vervuilde” kleuren. Ik houd van zuiverheid en helderheid. Muddy colours zijn niet iets waar ik door aangetrokken word. Liever frisse heldere kleuren of anders natuurtinten zoals beige die mij aan het strand doen denken. Dit kan deels komen door mijn kleurtype; als lentetype is beige een basiskleur die me van nature aanspreekt. Vaak ga je vanzelf houden van ‘”jouw kleuren”, de kleuren die jouw uitstraling versterken.

Kleur in cultuur: wat kleuren wereldwijd betekenen
Wist je dat kleur bij de ene cultuur een andere betekenis heeft dan bij de andere? In Europa wordt zwart geassocieerd met rouw, terwijl wit in China deze betekenis heeft. Blauw is een populaire kleur in Nederland, misschien omdat het in onze vlag zit. In Brazilië is groen geliefd, waarschijnlijk om dezelfde reden. En rood? In China staat deze kleur voor geluk en voorspoed, terwijl we het in de westerse wereld juist linken aan passie en liefde. Denk aan rode rozen en hartjes tijdens Valentijnsdag of een jubileum.
Maar kleur gaat verder dan culturele betekenissen, het raakt ook aan je persoonlijke herinneringen. Kleuren die je doen denken aan een fijne periode voelen vaak als favorieten, terwijl een kleur die je herinnert aan een strenge leraar of vervelende tante juist minder aantrekkelijk kan zijn.
Jezelf voeden met kleur
Kleur draait niet alleen om smaak; het heeft ook effect op je fysieke, emotionele en spirituele welzijn. Je hoeft een kleur niet per se te dragen om erdoor beïnvloed te worden. Net zoals je huid zonlicht absorbeert, nemen je ogen kleuren op uit je omgeving.
Denk eens na over de kleuren in je interieur, de schilderijen aan de muur of zelfs de kleur van je auto. Zelf houd ik van donkerblauw, maar doet niet zo veel voor mijn uiterlijk. Mijn dochters daarentegen stralen erin en zo geniet ik alsnog van deze kleur om me heen. Daarnaast werk ik dagelijks met kleuren en voel ik hoe ze tijdens het geven van kleurenanalyses op mij inwerken en plezier geven.

Door bewust om te gaan met kleur, kun je jezelf voeden en versterken, op alle niveaus. Wil jij ontdekken welke kleuren bij jou passen en welke energie ze je geven? Boek een kleuradvies bij Hi Style Academy en ervaar het zelf!
Interesse in een kleuradvies of een opleiding als kleurstylist? Hi Style Academy geeft opleidingen in Nederlands en Engels zowel online als in de praktijk. Heb je interesse? Vul onderstaand contactformulier in of plan een vrijblijvende videocall in zodat ik al je vragen persoonlijk kan beantwoorden. Ga naar de website: Hi Style Academy en vul onderstaand contactformulier in.
Tot snel!
Hartelijke groet,

Contact opnemen
Stuur een berichtje, of vraag naar data en tarieven.