De kleur blauw

Blauwe kleding had vroeger vooral een klassieke, beetje college-uitstraling. Dat is allang niet meer zo. Blauw is hard op weg om het nieuwe zwart te worden. Dat is niet zo gek want bij veel mensen staat blauw net wat minder hard dan zwart. Zeker als je een blond type bent. Blauw is een kleur die zoveel variaties en nuances kent, daar heb jij zeker iets van in de kast hangen. Denk alleen al aan denim dat zowel donkere, lichte als vergrijsde kleuren kent. 

Welke kleur blauw past bij de verschillende kleurtypes

Bij elk kleurtype staan verschillende blauwtinten het beste. Wil jij weten wat je kleurtype is? Boek dan een kleurenanalyse. Tijdens een kleuradvies wordt met meer dan 100 kleurdoeken onderzocht welk kleurtype je bent. Ik werk met 14 verschillende kleurtypes, dus dat gaat heel nauwkeurig. De meeste mensen vallen onder de vier basis kleurtypes die naar de seizoenen zijn genoemd: Zomer, Winter, Herfst en Lente. Op deze pagina behandel ik alleen deze vier types.

Het wintertype is vaak iemand met donkerbruin haar en een huid die snel bruint. Wil je als wintertype blauwe kleding dragen die mooi staat, kies dan voor een donkerblauwe kleur. Koningsblauw staat ook erg mooi bij dit type en kleurcontrasten werken ook heel goed. Als je een zomertype bent dan staan koele blauwtinten ook mooi maar het mag allemaal wat lichter. Ook de vergrijsde blauwtinten passen erg mooi bij dit type. Ton-sur-ton combinaties staan het zomertype geweldig.

Het herfsttype heeft niet heel veel blauwtinten die goed passen. Maar ze zijn er wel, denk aan turkoois of petrolblauw. Hierin zit een vleugje van geel. Dit is zeker ook in herenkleding te vinden. Het kleurenpalet van het lentetype omvat ook turkooistinten maar vaak wat lichter. Warm jeansblauw is ook echt een topkleur voor lentetypes.

Hoe style je blauwe kleding?

De klassieke combinatie van een lichtblauw fris overhemd gecombineerd met een navy colbert is fantastisch. Het staat fris en verzorgd en is minder hard dan een wit overhemd met een zwart jasje. Donkerblauw kun je ook heel stoer stylen. Dit doe je door bijvoorbeeld voor leer te kiezen, denim, of zijde. Of antistijl je blauwe jurkje met stoere gympen of laarsjes.

Wat is het psychologische effect van blauw?

Over het algemeen kun je stellen dat blauw een kleur is die vertrouwen wekt. Als je serieus wilt overkomen dan is blauw een prima kleur. Maar donkerblauw kan ook wat streng staan, niet echt de kleur als je wilt feesten of socializen. Lichtblauw is een frisse kleur met een vriendelijke uitstraling, het doet ons de denken aan de lucht. En turkoois is kleur die communicatie eenvoudiger maakt.

Ik hoop dat je weer wat wijzer bent geworden en zo kleding koopt die je met heel veel plezier draagt. Lees ook meer over de verschillende tinten rood en wit.

Welk kleurtype ben jij? Er zijn wel 14 verschillende kleurtypes.


In deze pagina heb ik alleen gesproken over de 4 basis kleurtypes: winter, zomer, herfst en winter. Maar ik werk inmiddels met 14 verschillende kleurtypes. Waarvan ik er een groot aantal zelf ontwikkeld heb in de afgelopen 30 jaar. Dit maakt het advies zoveel boeiender en meer passend. Zo is er bijvoorbeeld een donker herfsttype dat meer groen en diepere kleuren kan hebben. Een groot verschil met het standaard herfsttype. Of een winter-herfsttype dat vooral veel winterkleuren heeft maar ook een aantal herfsttinten met tomatenrood, koraal en turkoois. Deze kleuren combineren geweldig en maken staan ook geweldig bij dit kleurtype. Wil je weten wat jouw kleurtype is? Boek een kleurenanalyse en laten we het samen gaan ontdekken.