Image
Top
Menu
3 oktober 2016

Intuïtie, alleen voor vage types?

Welnee, succesvolle ondernemers laten zich er ook door leiden.

Laatst had ik een gesprek met een paar succesvolle zakenlui. Dat ik styliste was vonden ze boeiend. Maar dat ik me met intuïtie en spiritualiteit bezighoud, vonden ze maar vaag en stoffig. Haha, wat een mop. Wat dachten ze dan? Dat al hun successen alleen in hun brein waren ontsproten?

Geboren in een ondernemersgezin heb ik veel zelfstandigen in actie gezien. Ze doen zich voor alsof ze het allemaal heel goed hebben uitgedacht. Inmiddels weet ik wel beter. Het is een spel waarmee ze net zo goed kunnen winnen als verliezen. Uiteraard is het handig als de feiten & cijfers kloppen, maar daarmee alleen komen ze er niet. Als ze zich alleen aan hun logica vastklampen, gebruiken ze slechts een klein deel van hun mogelijkheden. Wat maakt nu dat de één zijn aandelen net op tijd van de hand doet en de ander niet? Ze volgen een impuls, al weten ze niet precies waar die vandaan komt.

En laten we eerlijk zijn, intuïtie of het volgen van je gevoel, word je al op jonge leeftijd afgeleerd. Het is je ratio dat bepaalt of moet bepalen. Vaak realiseren we ons pas weer hoe belangrijk intuïtie is, als we in nood zitten. Tijdens een ongeluk of dreigend gevaar. Als elke seconde telt, heb je geen tijd om je door je langzame brein te laten vertellen wat je het beste kunt doen. In de prachtige film “The Power of the heart” zit een vrouw met familieleden in een toilet verstopt. Haar stam is van de Hutu’s en die worden op brute wijze uitgeroeid. Door te luisteren naar haar intuitie en nét op het juiste moment te handelen – ook al wist ze verstandelijk niet of ze er goed aan deed – konden ze aan de dood te ontsnappen. Verschrikkelijk maar tegelijkertijd ook geweldig inspirerend. Haar innerlijke stem heeft haar op het juiste moment in actie laten komen. Wat als ze er niet naar had geluisterd?

‘De hele dag door krijg je impulsen. De vraag is: wat doe je er mee?’

“The Iceman” Wim Hof kreeg op 17-jarige leeftijd de impuls om in een, met een dun laagje ijs bedekte, plas te duiken. Hoe bedenk je zoiets? Niet echt een aantrekkelijk idee voor een koukleum als ik. Deze ongebruikelijke ingeving heeft aan de wieg gestaan van een succesvolle en op z’n minst opmerkelijke carrière. Waarmee hij vele anderen weet te inspireren.

Intuïtie werkt op elk niveau en elk gebied. Of het nu bij het vinden van een baan of partner is, of met het gevoel dat je kind nu echt ziek is en je met spoed naar de dokter moet. Het zijn de dingen die je niet kunt verklaren, maar wel zeker weet. Tenminste als je je niet van de wijs laat brengen door wat anderen vinden.

Nooit eerder waren er zoveel mogelijkheden en keuzes als nu. Van wat je in je boodschappenkarretje kiept tot de opleiding die je volgt of hoe je je vakantie door wilt brengen. Het bombardement aan dagelijkse informatie via social media doet daar een flinke schep bovenop. Alles bij elkaar maakt dat we behoefte hebben aan een betrouwbare adviseur. En waarom zou je deze extern zoeken als je je innerlijke stem altijd bij je hebt?

Toch is het niet eenvoudig zeker te weten dat je intuitie tegen je praat en niet je innerlijke criticus is. Ik leer je graag het verschil. In de workshop ‘Je intuïtie als kompas’ die ik samen met Roos Anemaet geef ontdek je hoe je beter naar je intuïtie luistert en er je voordeel mee doet. Waarom? We volgen gewoon een impuls en omdat het té geweldig is om niet te delen.

PS: Ik luister er ook niet altijd naar. Met alle gevolgen van dien: een contract getekend omdat ik geen spelbreker wilde zijn. Terwijl ik van alle kanten bellen horen rinkelen en rode vlaggen zag. Een dikke vet les. Dat wel.

Hartelijke groet, 
Merel van ‘t Wout

histyledefintuitie