Image
Top
Menu
8 februari 2016

Dat nooit meer!

In een ideale wereld is er alleen maar plezier en leven we nog lang en gelukkig. Als we konden kiezen hadden we alleen maar leuke en fijne ervaringen. Het verlangen naar een heerlijke maaltijd, een mooie reis of de zon zorgt ervoor dat je uit je luie stoel komt. Het stimuleert en inspireert.

Bijzonder genoeg zijn het niet alleen de leuke dingen en je passie die je vooruit drijven. Het zijn juist de moeilijke ervaringen die je het meeste vormen. Niemand ontkomt aan verdriet en lastige tijden. Niemand denkt: als ik later groot ben heb ik een nare ziekte, ben ik gescheiden of failliet. Heb ik ruzie met mijn familie of een kind waarmee ik niet overweg kan. We hebben allemaal zo onze uitdagingen. Soms zo pijnlijk dat je er alles aan doet om het nooit meer te hoeven mee te maken.

Oprah Winfrey zou misschien wel nooit zo ver zijn gekomen als ze niet zo’n moeilijke start had gehad: arm, zwart, vrouw en geboren in Mississippi, waar racisme hoogtij vierde. Het verlangen naar een ander leven kan een enorme stimulans zijn. Het zorgt ervoor dat je uit je comfortzone komt. Dat er een energie in je vrij komt waarmee je bergen kunt verzetten (tenminste als het je niet eerst lam heeft geslagen). Veel succesvolle mensen zijn met niks begonnen. Gepest of buitengesloten vanwege hun uiterlijk, seksuele voorkeur of sociale status.

Problemen zorgen ervoor dat je gestimuleerd wordt nieuwe dingen te leren en te onderzoeken. Bij mij is dat mijn moeder. Van haar heb ik mijn gevoel voor schoonheid gekregen. Uren kon ze uitweiden over een aparte lamp of bijzonder ontwerp. Haar meubels zag ik jaren later in een museum staan. Dit weten maar weinig mensen van haar, want anderen zien vooral haar andere kant: de patiënt. Ze lijdt aan schizofrenie. Ik heb de horror meegemaakt tijdens haar psychoses. Het heeft me veel zorgen en verdriet gegeven. Maar als ik eerlijk ben, heb ik van niemand zo veel geleerd als van haar. Het heeft me gepusht om mijn eigen pad te bewandelen en op mezelf leren te vertrouwen. Dingen te onderzoeken, informatie die ik nu met veel plezier deel via mijn columns en boeken.

Passie en nieuwsgierigheid maakt dat je in beweging komt. Maar het is net zo goed je verdriet dat je richting bepaalt. Als jij iets pijnlijks meemaakt kan het je stimuleren iets tot op de bodem uit te willen zoeken. Jouw ervaringen en kennis kun je weer doorgeven aan anderen. Zo zet je iets negatiefs om in iets waardevols. Zijn je ervaringen niet voor niets geweest. Doe er wat mee!
handtekening