Image
Top
Menu
14 december 2015

Er is geen: ‘One life fits all’

Best gek. Voor het gemak nemen we aan dat er maar één manier is om gelukkig te zijn. Dit kan alleen als je succesvol bent of slank, of een gezin hebt met een huis en een hypotheek.Één dieet dat voor iedereen werkt, één geloof voor iedereen, één manier van leven. Als we dat idee toch eens zouden kunnen loslaten.

Er is geen: zo moet het of zo hoort het. Geen: ‘One life fits all’. Trouwens als dat al zo is, wie heeft dat ooit bepaald? Voor iedereen is het te bewandelen pad anders. We hebben nu eenmaal allemaal een andere voorgeschiedenis. Andere dromen, wensen en behoeften.

Het leven is een continue proces. Het is nooit af. Het is nooit klaar. Jij mag het doen zoals jij het wilt. Uniek en anders dan alle anderen. Er is geen goed of fout. Er zijn geen punten te verdienen. Jij doet wat jij wilt bijdragen en wat in jouw mogelijkheden ligt. Elke dag mag je ontdekken welke persoon je nu weer bent geworden. Daar horen ook mislukkingen bij. Om te weten wat je wel wilt moet je vooral weten wat je niet wilt. Er zit niets anders op dan te ervaren wat dit voor jou is.

Op TLC werden personen geportretteerd met een bijzondere levensstijl. Een oudere dame deed niet veel anders deed dan werken en voor haar Capibara zorgen – een flink uit de kluiten gewassen cavia. Al het geld dat ze verdiende ging op aan de Capibara. Kilo’s en kilo’s groenten gingen er dagelijks doorheen. Alleen het beste was goed genoeg. Ze straalde als ze het over haar beestje had. Iets dat best bijzonder was, want in mijn ogen was de Capibara vooral met zichzelf bezig én met eten. En nog chagrijnig ook. Maar wat doet mijn mening ertoe? Het is haar leven. Zij mag het doen zoals zij het fijn vindt.

Is het niet inspirerend dat we het allemaal iets anders doen? Ik kijk graag naar series waar mensen uit vrije wil ingewikkelde uitdagingen aangaan. Onvoorbereid emigreren naar een land waar ze heg nog steg kennen of de taal niet spreken. Bergbeklimmers die met 30 graden onder nul de Mount Everest proberen te trotseren. Door weer en wind. Wouw, wat gaaf. Dat je dat kunt, denk ik dan. Liggend op de bank, onder een dekentje, waardeer ik nog meer hoe lekker ik het heb. En hoe blij ik ben met de keuzes die ik (meestal) heb gemaakt.

Je bent er!
Leven zoals jij dat wilt. Je mag het doen zoals jij denkt dat het goed is. Er worden geen eisen aan je gesteld. De laatste decennia is er een enorme druk komen te liggen op succesvol zijn. Je hebt het pas gemaakt als je iets bijzonders hebt gedaan hebt. Een titel voor je naam kunt zetten of je bedrijf goed loopt. Was dit eerst alleen bij de commerciëlen, inmiddels is het belang van de succesfactor ook door gedruppeld bij de spirituelen. Succes is de norm. Maar wat houdt dat precies in? Is dit roem, geld, status, geluk, liefde? Je bent er! Dat is het belangrijkste. Ook als je jezelf niet zo de moeite waard vindt, kun je je geruststellen met de gedachte dat het Universum blij is dat je er bent.

handtekening