Image
Top
Menu
3 november 2015

Zeg gewoon eens een keer JA

Nu ik er op ben gaan letten, word ik er een beetje tureluurs van. Wat zeg ik vaak NEE. NEE tegen een uitnodiging om te gaan bbq-en. Want ik houd niet zo van (aangebrand) vlees. NEE tegen een modeshow lopen. Helaas: ik kan niet op hakken lopen.

Ook op het gebied van werk zeg ik gerust NEE. Dan denk ik dat ik het niet kan of past het niet helemaal in mijn straatje. Laatst heb ik nog een uitnodiging afgeslagen van een tv-programma om te praten over Cuba en Fidel.

Waar komt dat toch vandaan? Dat nee-zeggen. Zijn we te druk met de bezigheden van alledag, het plannen van de toekomst of zijn we gewoon te zuinig als het onze tijd aangaat? Dat laatste is bij mij het geval, vrees ik. Met gevolg dat ik een hoop misloop. Waar is de tijd toch gebleven dat ik zonder een seconde te aarzelen JA zei tegen een vriendin die vroeg of ik zin had om mee te rijden naar Parijs?

Het universum stuurt allemaal leuke dingen op je af. Dingen waar je misschien nog nét niet klaar voor bent of die je uitdagen om uit je comfortzone te komen.
Een kennis van mij is trainer en geeft lezingen. Een sprekersbureau had contact met haar opgenomen voor het verzorgen van lezingen. Er was wel een maar. Ze moest een boek hebben geschreven, dat hebben alle sprekers die bij het bureau zijn aangesloten. Dat had ze niet. Het stond wel ooit in de planning, maar het was er nog niet van gekomen. “JAAA” floepte zomaar uit haar mond. Dit was in juni. De lezing was in september! Maar het boek was af. Een beetje druk af en toe zorgt ervoor dat je je grenzen verlegt.

Nu ik mijn studie bijna heb afgerond (hoewel, ‘bewust leven’ een levenslange studie is) en mijn kinderen mij vriendelijk verzoeken wat vaker en vooral langer van huis te zijn, kom ik heel langzaam los van het NEE-automatisme. Er is een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor mij opengegaan. Kleuradvies geven bij de opening van een Bed & Breakfast, check. Vrijgezellen stylen zodat ze meer kans maken op de dating-markt, check. Bewustwordingstrainingen geven tijdens ID-sessies bij Roos, check. Een nieuw vitaminepreparaat testen ontwikkeld door vriend Arne, check. En met als klap op de vuurpijl: een etentje met een leuke man, check. Dat is misschien nog wel de grootste overwinning!

Grappig waar je allemaal in terecht komt als je JA zegt. Bijzondere ontmoetingen, leuke opdrachten, maar vooral ervaringen die weer een opstapje zijn naar andere spannende belevenissen. Bedankt Universum. Dat jullie mij maar blijven uitdagen! Ik zeg JA, behalve als het niet goed voelt. Dat is voldoende om NEE te zeggen.

handtekening