Image
Top
Menu
1 oktober 2015

Weet jij wat je wilt? Wees vooral nieuwsgierig

Weten wat je wilt. Weet jij het? Handig om te weten zodat je het leven een richting uit kunt sturen die jij fijn vindt.

Heel veel mensen weten het even niet. Het oude werkt niet meer. Ze voelen dat het anders kan, maar weten niet precies hoe of wat. Begrijpelijk. De laatste jaren is alles in een sneltreinvaart veranderd. De mogelijkheden zijn nog nooit zo groot geweest als nu. Wie had er 10 jaar geleden gehoord van een vlogger, een drone operator, 3-d printspecialist, moleculair kok, systeemopsteller of craniaal sacraal therapeut om maar eens wat te noemen.

Weten wat je wilt is helemaal niet zo eenvoudig. Het leven verandert. Maar jij verandert net zo goed. Iets waarvoor je hebt gekozen toen je 20 was – een baan, partner, woonplaats, vriendenkring of hobby – kan op een bepaald moment niet meer bij je passen. Keuzes zijn niet meer voor altijd.

Hoe kom je er achter wat je wilt? In zelfhulpboeken lees ik wel eens: ga doen wat je als kind graag deed. Uhh paardrijden, op de manege rondhangen, spelen met mijn honden, tekenen, rondhangen met vrienden (iets dat tegenwoordig chillen heet). Niet echt iets waar je een beroep van kunt maken.

Allereerst is het belangrijk je passie te volgen. Doen wat je fijn vindt. Als je geen passie hebt, kun je ook je nieuwsgierigheid volgen. Wat boeit je? Wat heb je altijd al willen weten of zou je graag willen meemaken? Jouw behoefte aan informatie brengt je op plaatsen waar je nooit eerder bent geweest. En als jíj er nieuwsgierig naar bent, kun je er donder op zeggen dat meer mensen dat zijn. Wellicht kun je hier (ooit) je werk van maken.

Om te weten wat je echt wilt zit er niets anders op dan dingen uit te proberen. Je weet het pas als je het ervaart. Je kunt ergens stage lopen, maar met ergens een paar keer gratis meehelpen, kom je ook al een heel eind. Je merkt snel genoeg of het iets voor je is en welke aspecten van de bezigheid je fijn vindt. Als je er energie van krijgt – het geen energie kost – zit je op het goede spoor.

Luister naar de adviezen van een ander maar vooral naar jezelf. Er is maar één persoon die echt weet wat je wilt en dat ben jij. Wat heeft je lijf te vertellen? Wat voel je als je aan je werk of partner denkt? Voel je vrolijk, blij of warm of voelt het alsof er een knoop in je buik zit? Allemaal aanwijzingen die je helpen je weg te vinden.

Sta open voor de hints die het universum je geeft. Hoor je 3 keer iemand enthousiast vertellen over een goed boek: ga het lezen. Staat er “toevallig” een tv-programma op dat je aandacht trekt, kijk ernaar. Of bekijk de magazines die de kapper voor je uitzoekt tijdens het kleuren van je haar. Het zou zo maar een gouden tip kunnen bevatten.

Ten laatste dit: het gaat er niet alleen om wát je doet of levert: iets dat goed, handig, mooi, fijn of lekker is. Het gaat er vooral om hoe je het doet of maakt. Met welke energie. Als je iets met liefde en passie doet zullen anderen sneller enthousiast zijn. Dit verkoopt. Vergelijk het eens met een maaltijd: als je iets zonder aandacht in de pan kwakt, wordt het doorgaans niet zo lekker. Het zijn niet alleen de ingrediënten die het lekker maken. Het is de liefde waarmee het is bereid. En dat geldt toch wel voor het hele leven.

handtekening