Image
Top
Menu
16 juni 2015

Start listening to you!

Toch gek. We laten van alles en nog wat aan anderen over. Terwijl we over een persoonlijke raadgever beschikken.

Als mijn oudste dochter zich niet lekker voelt surft ze naar gezondheidsplein.nl. Inmiddels zijn alle ongemakken en ziektes wel een keer voorbij gekomen. Uit een test kwam zelfs de diagnose ADHD. Uhum. Zelden een kind ontmoet dat zo in balans is.

Niet dat ik (wetenschappelijke) kennis niet serieus neem. Integendeel. Ik laat me goed informeren. Om vervolgens mijn eigen plan te trekken. Of het nu het geven van kleuradvies is of gezondheid betreft, feit is dat hokjes niet bestaan. Er zijn altijd uitzonderingen. Elke ervaring is persoonlijk en uniek.

Sinds een paar jaar kunnen meisjes die in groep 8 zitten tegen baarmoederhalskanker worden gevaccineerd. Alle meisjes uit de klas van mijn dochter lieten het doen. Van alle kanten werd beweerd dat het noodzakelijk was. Maar mijn hele lijf zei: NEE. Niet doen. Wat vond ik het lastig. Het is één ding om over je eigen lichaam en leven te beslissen, het is een ander verhaal als het om een ander gaat.

Afgelopen week zag ik een uitzending van Zembla met de titel: De Farma-methode. Het programma geeft weer hoe de pharmaceutische industrie overheden zo ver krijgt om medicijnen goed te keuren zonder dat deze goed zijn getest. Zoals bij het vaccinatieprogramma tegen baarmoederhalskanker. Verschillende meisjes en vrouwen vertellen schrijnende verhalen als gevolg van het HPV-vaccin. Hele nare bijwerkingen waaronder verlamming. Een jongedame vertelt dat ze door het vaccin in de overgang is gekomen. Het krijgen van kinderen is voor haar niet meer mogelijk. Soms duurt het even voordat je de bevestiging krijgt dat je de juiste beslissing hebt genomen.

Mijn dochter vroeg: “Maar hoe weet je dat?” Geen idee. Ik weet alleen dat ik mijn innerlijke gids serieus neem. Als iets niet goed voelt, is het dit meestal ook niet. Het is even puzzelen wat je gids je wil vertellen. Het praat tegen je. Niet met woorden maar middels je intuïie. Nooit negatief of gebaseerd op angst, maar door middel van inspirerende impulsen. Opeens ga je linksaf terwijl je rechts voor ogen had.

handtekening