Image
Top
Menu
21 mei 2015

Zelf nadenken

Dat doe jij toch ook?

Laatst was ik in gesprek met een intelligente man. Dacht ik. Hij vertelde dat hij elke morgen de twitterberichten van zo’n 25 interessante mensen doorneemt. Daarna is hij weer helemaal bij. Helemaal bij? Is het niet fijn om ergens zelf een mening over te vormen? Ik had dit met het Koningslied. Voordat ik het ook maar had gehoord, was ik via allerlei kanalen bestookt met negatieve reacties. Er objectief naar luisteren lukte niet meer.

Zodra anderen hun mening willen opdringen of een goeroe-achtige houding aannemen, ben ik weg. Waarschijnlijk overgehouden aan de montessori basisschool. Waar zelf nadenken zo’n beetje het enige was dat je hoefde te doen. Zo heb ik eens 2 maanden aan een knutselproject gewerkt. De leraar vroeg af en toe hoe het ging. “Goed. Ik ben nog even aan het nadenken wat het gaat worden”. Dat was voldoende om weer een weekje ongestoord verder te knippen en te plakken. Geweldige tijd gehad. Niet zo veel geleerd over taal, rekenen en geschiedenis, maar wel een hoop andere leuke dingen. Waar ik tot op vandaag profijt van heb. Al weet ik niet altijd precies wat. Behalve dat ik graag dingen onderzoek. Handig als je schrijft en projecten doet.

Zelf nadenken. Soms is het gemakkelijker om het aan anderen over te laten. Het kan zo vermoeiend zijn. Vaak realiseren we niet wat een luxe het is. Denken wat je wilt is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

De eerste keer dat ik samen met mijn ouders en twee broertjes naar Cuba op vakantie ging, was ik een jaar of 16. In het hotel bestelden we cola. Dat hadden ze niet. Alleen Cuba libre. ‘s Morgens aan de alcohol lijkt me sowieso niet de bedoeling en al helemaal niet op onze leeftijd. We vroegen of we alleen limonade konden krijgen of dat het in 2 aparte glazen geserveerd kon worden. Dat kon niet. De regels waren rum en cola in één glas. Daar mocht niet van worden afgeweken.
Wat mij betreft wordt zelf nadenken het belangrijkste dat je op school leert. Want anderen buitensluiten vanwege hun uiterlijk of seksuele geaardheid, dieren mishandelen, mensen vermoorden in naam van het geloof. Dat doe je toch niet als je kan nadenken.
Of denk ik daar te gemakkelijk over?

handtekening